Društvo

Kараџићев адвокат мора читати 10 000 страница материјала дневно

ХАГ - Британски адвокат Ричард Харви морао би да прочита 10.000 страница материјала дневно да би се спремио за суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, чији је наставак заказан за 1. март наредне године.


Харвија је секретар Хашког трибунала прошле седмице поставио за Караџићевог адвоката, на основу налога судског вијећа, за случај да се оптужени не појави у судници, као што се то догодило првих дана суђења, крајем октобра и почетком овог мјесеца. Караџић је одбио да присуствује суђењу, наводећи да није имао довољно времена да се припреми.

Одбрана је у више наврата указивала да јој је Тужилаштво предало око милион страница материјала и тражила додатно вријеме за припрему. Будући да адвокат Харви има 100 дана да се сам припреми, дневна количина материјала за читање је око 10.000 страница.

Према одлуци суда, Караџић и даље може да се сам брани од оптужби за геноцид, злочин против човечности и кршења закона и обичаја ратовања, а уколико се 1. марта не појави у судници, Харви ће у потпуности преузети његову одбрану.

Секретар је у образложењу одлуке навео да је оптуженом било понуђено да сам изабере браниоца са листе Скретаријата, да је Караџић тражио да са њима разговара, али да се ни после тога није сам одлучио.

Адвокат Харви у Хашком трибуналу брани бившег команданта ОВК Лахија Брахимаја, чији је предмет у жалбеном поступку, након што је првостепеном предусудом осуђен на шест година затвора због злочина над заробљеницима логора ОВК у године у Јабланици на Косову.

Харви је претходно заступао некадашњег стражара у логору Лапушник, Харадина Балу, који је осуђен на 13 година затвора због окрутног поступања, мучења и убиства девет заробљеника 1998. године.

Осим у Трибуналу за бившу Југославију, Харви је заступао и оптужене пред Трибуналом за Руанду. Као адвокат за људска права, он је радио и као саветник за организације „Гринпис" и „Амнести интернешенел".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog