Politika

Mирел: Србија се треба консултовати прије подношења кандидатуре

БЕОГРАД - Директор Директората за западни Балкан Европске комисије Пјер Мирел изјавио је данас у Београду да би пријаву за чланство Србије у ЕУ требало поднијети уз претходну консултацију са Председништвом ЕУ и Европском комисијом.


"Не видим како би 27 држава ЕУ могло да разматра апликацију уколико је Привремени споразум још увек блокиран", рекао је Мирел, који данас учествује у раду Пете конференције одбора за европске интеграције националних скупштина земаља процеса стабилизације и придруживања југоисточне Европе.

Мирел је рекао да би прелазни трговински споразум са Србијом могао да буде одблокиран ако извјештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца о сарадњи Србије буде позитиван.

Потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да очекује да би одмрзавање прелазног трговинског споразима могло да услиједи почетком децембра. Он је нагласио да Србија у потпуности сарађује са Хашким трибуналом.

Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је у Дому народне Скупштине Србије, гдје се одржава конференција, да је претходних дана чуо изјаве политичара из Београда да намјеравају да поднесу кандидатуру за чланство у ЕУ до краја године, али да су све те најаве долазиле од политичара из само једне странке.

"То је питање српске будућности и на то питање мора прво да одговори коалиција, затим и влада, али у тај процес мора бити укључена и опозиција. Не ради се о предаји апликације, већ о добијању позитивног одговора која мора ојачати проевропске снаге, ојачати амбиције у региону и убрзати тај процес", рекао је Кацин.

Он је нагласио да пријава не смије бити "корак који зауставља, већ корак који убрзава Србију".

У Београду је данас почела дводневна Пета конференција одбора за европске интеграције националних скупштина земаља Процеса стабилизације и придруживања југоисточне Европе, у чијем раду учествује и парламентарна делегација Парламента БиХ.

На скупу учествују парламентарци из 15 држава региона, а конференција ће се завршити сутра усвајањем заједничке изјаве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog