Politika

Деблокиран рад Вијећа народа РС

БАЊА ЛУКА - Потпредсједавајући Вијећа народа Републике Српске Момир Малић потврдио је новинарима да је данашњом сједницом, којој нису присуствовали делегати из реда бошњачког народа, након четири мјесеца деблокиран рад Вијећа.


Он је подсјетио да је данашњу сједницу заказао, као један од потпредсједавајућих, на иницијативу Клуба делегата из реда српског народа, пошто је предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић одбио да закаже сједницу са дневним редом који је, такође, предложио Клуб Срба, а о којима је данас расправљано.

"Данас смо разматрали управо оне четири тачке дневног реда о којима је Клуб Бошњака и покренуо механизам заштите виталног националног интереса бошњачког народа, а ради се о стратегији развоја локалне самоуправе у РС од 2009. до 20015. године, о закону о допунама закона о премјеру и катастру непокретности, о измјенама и допунама закона о премјеру и катастру земљишта и закона о матичним књигама", прецизирао је Малић.

Он је нагласио да се, и осим тога што делегати Клуба Бошњака нису присуствовали данашњој сједници, рад засједања одвија у складу са Пословником о раду Вијећа народа РС пошто су у њему учествовали делегати остала четири Клуба.

Он је додао да је клуб Бошњака на све четири тачке дневног реда уложио своје амандмане, укупно шест, и нагласио да су присутни делегати из клубова Срба, Хрбвата и осталих, већином гласова одбили наведене амандмане, који ће бити у нормалној процедури упућени на усаглашавање заједничкој Комисији Народне скупштине и Вијећа народа РС.

Малић је подсјетио да је предсједавајући Вијећа народа РС "дужан да у року од седам дана, након што га генерални секретар обавијести о исходу данашње сједнице, закаже у даљем року од седам дана нову сједницу Комисије Народне скупштине и Вијећа народа РС".

"На овај начин ми смо деблокирали рад Вијећа, а ако предсједавајући не закаже наредну сједницу то ће учинити предсједник Народне скупштине РС (Игор Радојичић) које је и предсједник заједничке Комисије", рекао је Малић.

Говорећи о могућности да се ни на ову сједницу не одазову делегати из реда бошњачког народа, он је изнио могућност да ће процедура бити ријешена на Уставном суду РС који ће одлучивати о амандмани Клуба Бошњака у Вијећу народа РС.

Бошњачки представници Вијећа народа одбијају да учествују у раду Вијећа, док не буде промијењен Пословник Уставног суда РС, за који су у међувремену и покренули оцјену уставности пред Уставним судом БиХ.

Уставни суд БиХ одбио је 21. новембра као неоснован захтјев Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС за доношење привремене мјере којом би овај суд обуставио примјену члана 52. став 2. Пословника Уставног суда РС "до коначне одлуке о уставности тог акта".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog