Društvo

Отворена војна база ''Југ'' код Бујановца

БУЈАНОВАЦ - Предсједник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац отворили су војну базу "Југ" код Бујановца, истакавши да ће она бити кључни фактор стабилности у том дијелу Србије, али и развојни потенцијал, будући да ће у њој посао наћи хиљаду професионалних војника.


Тадић је послије обиласка базе нагласио да на територији Србије никада неће бити туђих војних база и да ће се у војној бази "Југ" за учешће у мировним операцијама обучавати и припадници страних војски, искључиво заједно са Војском Србије.

Он је, отварајући базу, истакао да је постојање војне базе у општини Бујановац кључна гаранција сигурности и мира у том дијелу Србије.

"Сви они који желе мир, стабилност, добре међунационалне односе и регионалну стабилност треба данас да буду задовољни отварањем базе `Југ`", рекао је Тадић.

Предсједник Србије истакао је да отварањем базе "Југ" неће бити задовољни само они који не желе стабилност и мир и желе да југ Србије буде кријумчарски коридор и територија са које ће се ширити организовани криминал.

Војска, према његовим ријечима, није само гарант суверенитета и територијалног интегритета, већ и један од кључних елеменета државе у борби против организованог криминала и тероризма.

"Очекујем и да ће база `Југ` бити један од кључних доприноса припреми наше војске за учешће у мировним операцијама, јер је међународна одговорност Србије предуслов њеног кредибилтета у свету", рекао је Тадић.

Он је поручио да два стратешка интереса Србије остају - чланство у ЕУ и очување територијалног интегрита на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, отварање базе "Југ" је значајно и за економски развој југа Србије и допринијеће, заједно са довршетком Коридора десет, регионалном развоју тог дијела Србије.

"Србија не може да замисли своју будућност без добро опремљене и увежбане војске, која подиже међународни кредибилитет државе, супротставља се организованом криминалу и обезбјеђуе мир и стабилност и развој за све грађане", рекао је Тадић.

Тадић је навео да ће у бази "Југ" моћи да се лијечи локално становништво, а да ће Војска и инжењеријским радовима на путевима доприносити квалитету животног стандарда свих грађана.

Министар Шутановац је подсјетио да је база "Југ" најзначајнији и највећи инфраструктурни објекат који је у протеклих неколико деценија изградило Министарство одбране Србије и прецизирао да је у њену изградњу уложено више од милијарду и седамсто милиона динара.

Он је најавио могућност проширења базе на додатних 60 хектара, како би она постала и центар за обуку учесника мировних операција.

"Жеља нам је да ова база постане модел за изградњу база у Србији", рекао је Шутановац.

Церемонији отварања базе присуствовали су и премијер Србије Мирко Цветковић, војни врх Србије, представници локалне власти и чланови дипломатског и војно-дипломатског кора.

Комплекс на коме се налази база заузима око 35 хектара земљишта са 66 објеката, од којих су 44 објекта високоградње, укупне површине око 22 000 квадратних метара.

База треба да пружи услове за живот око хиљаду војника и полицајаца, смјештај специјалне опреме и техничких средстава, чиме ће бити повећана борбена готовост јединица које имају специфичне задатке на простору Копнене зоне безбједности.

База, осим објеката за смјештај људства, опреме и технике, има и капацитете за обуку, логистичку подршку, одмор и спортске активности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog