Svijet

Осуђен Кастров шпијунски брачни пар

ВАШИНГТОН - На "случај Мејерс", који је љетос дигао доста буре у САД, суд у Вашингтону је коначно ставио тачку: због шпијунирања за комунистичку Кубу, дугог скоро три деценије, бивши службеник Стејт депаретмента Волтер Кендал Мајерс (72) ће остатак живота провести у затвору, док ће његова супруга Гвендолин, дуго запослена у банкарству на подручју Вашингтона, иза решетака остати седам и по година.


Супружницима-шпијунима ће бити одузето и завидно богатство, у шта спадају велики стан у Вашингтону, раскошна јахта, аутомобили и новац са више банковних рачуна.

Нико, међутим, не мисли да је тиме подмирена штета коју су нанијели Америци, а због које је државна секретарка Хилари Клинтон, кад је ФБИ, после трогодишње провјере, објавио своје сазнање, лично наредила "опсежну истрагу". Јер, остаће непознато шта су кубански обавјештајци све успјели да сазнају преко овог америчког пара.

У штету, свакако, треба урачунати и чињеницу да је овим случајем озбиљно пољуљано вјеровање у домете америчких контраобавештајних служби, пошто им је толико дуго измицало двоје, у суштини, шпијуна аматера.

Мајерсови су заврбовани да раде за Кубу док су живели у Јужној Дакоти, када је Волтер, 1979. године, привремено, прекинуо двогодишњи рад у Стејт департменту, гдје се поново вратио 1981. "Контакт" се остварили с једним кубанским обавјештајцем, после чега су добили и шифровани идентитет. Волтер је вођен као "агент 202", а његова супруга као "агент 123".

Истрага је показала да су њих двоје, од 1983. године, посједовали краткоталасну радио станицу преко које су обавјештавали своје послодавце у Хавани и добијали налоге за рад. Користили су и друге методе, увијек остајући неоткривени.

Средином 1995. године, кад су већ стекли статус поузданих сарадника кубанске обавјештајне службе, Мајерсови су добили прилику да једно вече буду гости тадашњег кубанског лидера Фидела Кастра.

Нема података да су имали личне симпатије за његов режим на "црвеном острву", што значи да су посао обављали као чисти професионалци - искључиво ради новца.

Не зна се ни колико су зарадили снабдијевајућуи Кубанце повјерљивим документима, ни да ли су имали сараднике.

"Случај Мајерс" је закључен само неколико недеља пошто је сестра браће Кастро, Фидела и садашњег председника Раула, у својим мемоарима објелоданила да је, убрзо послије побједе комунистичке револуције (1959) почела да шпијунира за - САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog