Sport

Новак побједом отворио последњи турнир сезоне

ЛОНДОН - Српски тенисер Новак Ђоковић побиједио је Руса Николаја Давиденка са 2:1, по сетовима 3:6, 6:4, 7:5, у првом колу завршног Мастерса у Лондону.


У репризи прошлогодишњег финала овог турнира Ђоковић се мучио током првог и већим дијелом другог сета, али онда је од 4:4 у другом периоду направио два везана брејка, добио четири гема за редом и повео са 2:0 у одлучујућем периоду. Давиденко је брејк вратио у десетом гему и изједначио на 5:5, али Ђоковић се брзо консолидовао, добио је наредна два гема и забиљежио важну побједу.

Био је ово пети дуел Давиденка и Ђоковића и трећа побједа српског тенисера који се Русу осветио за пораз у полуфиналу турнира серије 1000 у Шангају.

Ђоковић је меч играо у новој, црвено-црној комбинацији Адидаса, а већ од јануара наредне године ту марку замјениће Серђо Такини. Цјели стручни штаб Ђоковића на челу са Маријаном Вајдом и Тодом Мартином носио је мајце италијанског произвођача.

Новак је велику прилику да стекне стартну предност пропустио у прва три сервис гема Давиденка. Рус је у том периоду убацивао свега 36% првог сервиса, али је и то било довољно да задржи своје сервисе.

У петом гему Ђоковић је направио неколико грешака и Давиденко је направио брејк без изгубљеног поена. Имао је српски тенисер у наредном гему двије шансе да врати брејк и изједначи, али није их искористио. У наставку сета Ђоковић није угрозио сервис противника и Давиденко је повео са 1:0 у сетовима направивши још један брејк (6:3).

Почетком другог сета Новак је стабилизовао своју игру, и одржавао се у игри све до деветог гема. Имао је Давиденко 30:0 у том гему, али Ђоковић је добио четири везана поена, направио први брејк на мечу (пета брејк лопта) и онда одсервирао за 6:4 и 1:1 у сетовима.

Психолошку предност Новак је материјализовао већ на старту одлучујућег сета. Поново је одузео сервис Давиденку, а затим и повео са 2:0. У шестом гему Рус је имао три брејк прилике за повратак, али то је учинио у последњем тренутку, у десетом гему.

Новак је тада још једном показао да је вјероватно најбољи тенисер на свијету што се узвраћања брејкова тиче, одузео је у следећем гему сервис противнику без изгубљеног поена, а затим и одсервирао за меч искористивши другу меч лопту.

У уторак ће на терен тенисери из групе А, а Ђоковић такмичење наставља у сриједу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog