Nauka

''Интел'' развија чипове за мозгове купаца

ПИТСБУРГ - Произвођач компјутерских чипова "Интел" жели да угради мождане чипове директно у мозгове својих купаца и да им на тај начин омогући да раде са компјутером и другим направама без покретања мишића.


"Интел" вјерује да би купци вољели имати чип уграђен у свом мозгу тако да би могли управљати компјутером без потребе за тастатуром и мишем, користећи само своје мисли. Имплантат би се такође могао користити за управљање апаратима - као што су мобилни телефон, телевизор и Ди-Ви-Ди.

На развоју овог чипа ради се у "Интеловој" лабораторији у Питсбургу, у САД. Он ће бити осјетљив на активност мозга користећи технологију засновану на ФМРИ (узимање слика функционалном магнетном резонанцијом).

Чипови осјетљиви на мождане активности нису још доступни, али "Интелов" истраживач Дин Померло мисли да су - близу остварења.

Теоријски, различити људи који мисле о истој ријечи или слици имаће исту активност у мозгу, али пошто нико стварно не зна тачно како мозак ради, ово није извјесно.

Померло и његов тим употријебили су ФМРИ да скенирају мозгове добровољаца да виде да ли се мождани узорци слажу кад мисле на сличне ствари и, за сада, резултати изгледају обећавајуће.

Он сматра да ће ускоро људи жељети да се ријеше тастатуре, миша, даљинског управљача и да само својим мислима управљају електронским направама.

Померло каже да је до сада кориштена технологија са сетом апарата на глави за регистровање можданих сигнала - превазиђена и да је сљедећи корак да се направи сићушни мождани имплантат.

Ванредни професор Чарлс Хигинс са Универзитета у Аризони предвиђа да ће људи користити хибридне компјутере који користе комбинацију живог ткива и технологије за 10 до 15 година.

Истраживачи у "Тојоти" такође раде у овој области и направили су столицу на точковима за непокретне особе коју контролишу мождани таласи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog