Svijet

Филипини: Венредно стање због ''крвавих'' избора

МАНИЛА - Предсједник Филипина Глорија Аројо прогласила је данас ванредно стање у јужном дијелу архипелага дан након што је убијено најмање 35 лица, највјероватније због обрачуна међу ривалским клановима.


"Ванредно стање односи се на провинцију Магинданао, гдје су јуче наоружана лица отела групу људи и потом убила најмање њих 35, као и на двије сусједне области", изјавио је портпарол предсједника Серџ Рејмонд.

Портпарол је пренио ријечи Глорије Аројо која је поручила да би ванредно стање требало да спријечи да се догоди ново слично насиље.

Она је додала да су војне и полицијске снаге добиле наредбу да предузму све мјере које су прописане Уставом и законом како би било спријечено свако даље насиље.

Ванредно стање дозвољава да војска уведе контролне пунктове и да врши претрес кућа.

Војска је саопштила да је скоро стотину наоружаних лица, за које се вјерује да су присталице локалног политичара, отело групу од најмање 40 људи на југу Филипина да би спријечила да противкандидат преда кандидатуру за предстојеће изборе.

Међу 35 убијених је 14 жена, које су биле дио групе локалних политичара и новинара који су отети у провинцији Магинданао на острву Минданао, наводи војска.

Ово насиље је изгледа повезано са политичким ривалитетом између двојице кандидата пред избор гувернера који је предвиђен наредне године.

Међу отетима су новинари који су пратили градоначелника из провинције Магинданао Есмаела Мангудадатуа који је требало да поднесе кандидатуру за гувернера провинције у којој је већинско муслиманско становништво, а за изборе који су предвиђени у мају наредне године.

Према ријечима родбине жртава, масакр је организовао ривалски клан актуелног гувернера провинције Андала Ампатуена, који има сопствену милицију.

Изборе на Филипинима обично прати насиље, посебно на југу те државе, гдје се безбједносне снаге боре са комунистичким побуњеницима, исламским радикалима и супротстављеним клановима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog