Svijet

Teхеран тражи гаранције за слање свог уранијума у иностранство

ТЕХЕРАН - Иран није против слања свог слабо обогаћеног уранијума у иностранство, али жели стопостотне гаранције да ће добити високо обогаћено гориво за свој медицински истраживачки реактор, саопштено је данас из иранског Министарства иностграних послова.


Аналитичари наводе да саопштење иранског МИП-а указује на ублажење иранског става према нацрту договора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), осмишљеног да би се умањиле забринутости Запада у нуклеарне тежње Ирана и након што је све указивало да је шеф иранске дипломатије Манучер Мотаки током протекле седмице одбацио приједлог.

Велике силе су крајем прошле седмице од Ирана затражиле да размотри и прихвати приједлог, док је амерички предсједник Барак Обама упозорио Техеран на могућност увођења нове рунде санкција.

"Нико у Ирану није рекао да се противи слању 3,5 одсто обогаћеног уранијума у иностранство. Уколико кажемо да тражимо стопостотне гаранције, то значи да желимо да 3,5 одсто обогаћени уранијум буде послат под таквим околностима да смо сигурни да ћемо добити 20 одсто обогаћено гориво", рекао је портпарол иранског МИП-а Рамин Меманпараст.

Западне силе су сагласне да Иран има право на развој цивилног нуклеарног програма, али желе увођење одређених рестрикција како би Техеран био спријечен да произведе атомско наоружање. Запад сумња да Техеран под окриљем цивилног нуклеарног програма покушава да развије атомско наоружање, што Иран негира.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog