Društvo

KЦ Бања Лука: Нова кардиолошка терапијска техника

БАЊА ЛУКА - Клиника за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Бања Лука освојила је још једну кардиолошку терапијску технику - уградњу "вена кава филтера", саопштено је из КЦ Бања Лука.


У катетеризационој сали Одјељења интервентне кардиологије доктор Светозар Срдић урадио је 10. новембра прву уградњу "вена кава филтера" у Републици Српској и БиХ, 61-годишњој пацијенткињи З.М. из Шамца.

У интервенцији су учествовали медицински техничари инструментари Сања Балта и Слободанка Ђилас и рендгенски техничар Младен Стојић.

Пацијента је водио и припремио доктор Драго Смиљанић, доктор Добрила Родић је урадила доплер-ултрасонографију вене каве инфериор и вена доњих екстремитета, а пацијента су његовале медицинске сестре Радмила Пеулић и Добрила Џајић.

Уградња "вена кава филтера" или "мрежице за доњу шупљу вену" која се налази у задњем дијелу трбуха је инвазивна и интервентна кардио-васкуларна процедура ради превенције расијавања тромбова (угрушака) из венског система доњих дијелова тијела, првенствено вена ногу и мале карлице.

Најчешћа индикација за уградњу "вена кава филтера" је понављајућа плућна тромбоемболија код пацијената на антикоагулантној терапији. Приступни пут за уградњу овог филтера је из десне препонске вене.

Користи се специјални катетер за једнократну употребу у коме се налази филтер - мрежица од специјалне металне легуре, облика корпице, величине око три пута пет центиметара који се једноставним механизмом ослобађа из катетера-носача и оставља у доњој шупљој вени. Интервенција је безболна за пацијента и праћена је ријетким компликацијама.

"Овај успјех говори о даљем усавршавању интервентних кардиолога и интервентне кардиологије у Бањалуци и РС", истичу у Клиници за кардиоваскуларне болести.

Од отварања, 28. јуна 2007. године, у Сали за катетеризацију срца урађено је око 3 000 катетеризација срца са коронарографијом, од чега око 800 уградњи стента, као и 70 интервенција у случају акутног инфаркта миокарда.

Већ су рутинске постале комплексне интервенције попут вишесудовне коронарне болести, бифуркационе лезије, интервенције код пацијената са лошом лијевом комором и ниском ејекционом фракцијом, у акутном инфаркту миокарда.

Радијални приступ из артерије подлактице постао је свакодневни стандард, урађен код 250 пацијената, а овим приступом урађено је и десетак уградњи стента.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog