Društvo

Савез синдиката не прихвата Нацрт буџета РС

Савез синдиката Републике Српске са свих својих 15 гранских синдиката не прихвата Нацрт буџета РС, који је јуче утврдила Влада РС, те позива Владу, Унију послодаваца РС и Економско-социјални савјет да хитно отпочну преговоре, рекла је предсједник Синдиката Ранка Мишић.


Мишићева је на конференцији за новинаре, након сједнице Предсједништва Савеза синдитака РС на којој је главна тема био Нацрт буџета РС за 2010. годину, истакла да је синдикат јединствен у оцјени да се економско-социјална политика не може водити на уштрб права радника и у моменту када је као технолошки вишак ове године без посла остало више од 10.000 запослених.

"Ми смо очекивали да ће нам Влада РС предочити анализу ефеката мјера за превазилажење глобалне економске кризе у РС и позвати Синдикат да као равноправан партнер учествује у договорима о Нацрту буџета за наредну годину и његовим посљедицама на привреду, као и положај радника и корисника буџетских средстава", рекла је Мишићева.

Она је упозорила да је у РС тренутно 216 480 пензионера, од којих је само 30 000 из пуног радног односа и 255 303 запослена радника, што је мањи број него лани, наглашавајући да у тој "неиздрживој" ситуацији још нема реформе пензионог система, него се ти проблеми покушавају ријешити на неке друге начине који не могу да донесу жељене ефекте.

На питање да ли очекује изражавање незадовољства радника који су се нашли под ударом мјера произашлих из предложеног Нацрта буџета и смањења плата буџетским корисницима, предсједник Савеза синдиката РС подсјетила је на аутономност гранских синдиката у одлучивању о својим активностима, наглашавајући да ће синдикат подржати сваку њихову одлуку која је у складу са законом.

Упозоравајући на све тежи положај привреде и на чињеницу да су у производњи плате мање за чак 35 до 40 одсто него у непривредним дјелатностима, да се у тој области крше многа радничка права и да средства која добијају предузећа као подстицај не долазе до радника, подпредсједник Синдиката за привреду Миле Рибић рекао је да "то све говори о односу према радницима и привредном развоју".

Он је, такође, апеловао на потребу да Влада РС уради анализу достигнутих ефеката мјера за превазилажење економске кризе и да заједно са синдикатом започне преговоре о могућностима њеног превазилажења и побољшања економско социјалног положаја радника у Српској.

Влада РС на јучерашњој сједници у Бањој Луци усвојила је Нацрт буџета РС за 2010. годину од 1,6 милијарди КМ, којим је предвиђено смањење плата запосленима у јавној управи, те образовању и полицији.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog