Društvo

Oдбијене жалбе Легије и Јовановића

Врховни суд Србије одбио је жалбе одбрана оптужених Милорада Улемека и Звездана Јовановића који су правоснажно осуђени на по 40 година затвора због убиства премијера Србије Зорана Ђинђића 2003. године.


Врховни суд је у трећестепеном поступку потврдио другостепену пресуду тог суда и оцијенио да не садржи битне повреде одредаба кривичног поступка.

Улемек је осуђен на јединствену казну затвора од 40 година због удруживања ради противуставне дјелатности и покушај убиства, а Јовановић на исту казну за убиство највишег представника државне заједнице и држава чланица, покушај убиства и удруживање ради непријатељске дјелатности.

Право на поступак у трећем степену имају оптужени који су осуђени на 40 година затвора, што је најстрожа казна предвиђена законима Србије.

Премијер Србије Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године на узлазу у зграду Владе Србије, а његов телохранитељ Милан Веруовић је рањен. Суд је утврдио да је Улемек био организатор убиства и да је Јовановић испалио хице који су усмртили Ђинђића и ранили Веруовића.

За убиство Ђинђића раније су правноснажно осуђени чланови земунског криминалног клана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog