Društvo

Љајић: Хапшење јатака је била грешка

Предсједник Националног савјета за сарадњу Србије са Хашким трибуналом Расим Љајић јуче је изјавио је да је хапшење јатака хашког оптуженика Ратка Младића 2006. године у Србији била грешка.


"Са ове дистанце, то је била грешка. Било је боље да ти јатаци буду потенцијални трагови који воде ка Младићу. Наш циљ нису јатаци, наш циљ је Ратко Младић", рекао је Љајић новинарима у Београду.

Он је навео да је Србија 2006. године била под великим политичким притисцима, прије свега Хашког трибунала, јер је тада оцијењено да не чини ништа како би лоцирала и ухапсила преостале оптуженике.

Он је додао да је хапшење јатака "с једне стране требало да покаже спремност Србије да сарађује са Трибуналом и, с друге стране, прекине контакт јатака са Младићем".

Љајић је поново изразио очекивање да ће извјештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца бити позитиван.

"Према ономе што смо до сада имали прилике да видимо то је најпозитивнији извештај који оцењује сарадњу Србије са Хашким трибуналом. То је извештај без иједне замерке", додао је Љајић.

Он је навео да се први пут у извјештају наводи да је хашко тужилаштво задовољно степеном сарадње и напорима које Србија чини да заврши сарадњу са Трибуналом.

"Очекујем да ће тај извештај адекватно вредновати и други у међународној заједници", истакао је Љајић.

Оцјену о хапшењу јатака као грешци раније је изнио и српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, који је за "Вечерње новости" рекао да је била погрешна процјена што су 2006. Младићеви јатаци хапшени, умјесто да је искориштена шанса да се помоћу њих евентуално дође до најтраженијег хашког бјегунца

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog