Društvo

Подршка УН у борби против насиља над женама

ЊУЈОРК - УН подржавају власти и цивилно друштво у БиХ у повећању активности на превенцији и борби против насиља над женама, у сарадњи са креаторима политика и институцијама на свим нивоима, поручио је генерални секретар УН Бан Ки Мун поводом 25. новембра, Међународног дана за елиминацију насиља над женама.


"Интензивирају се напори на пружању одговарајуће подршке женама, жртвама насиља. Осим тога, проводе се превентивне мјере у сарадњи са свим заинтересованим странама, укључујући младе људе, мушкарце, групе вјерника и рањиве скупине становништва", наводи се у поруци генералног секретара УН.

Упркос уложеним напорима и напретку у борби против насиља над женама, како се наводи у поруци, трећина жена у БиХ је и даље изложена некој врсти родно условљеног насиља у току свог живота.

"Такво насиље слаби развој, узрокује нестабилност, те тиме даље отежава одржавање мира. Морамо захтијевати одговорност за таква кршења права, те предузети конкретне кораке како починиоци не би остали некажњени. На овај Међународни дан потврдимо поново наше опредјељење за равниоправност полова у БиХ и инвестирајмо више средстава у борбу против овог веома грубог кршења људских права жена", истиче Бан Ки Мун.

Мисија УН у БиХ подстиче све људе да обиљеже 16 дана активизма против родно условљеног насиља, тако што ће учествовати у активностима које ће бити организоване широм БиХ у периоду од 25. новембра до 10. децембра.

Током протеклих десет година, од када је Генерална скупштина УН прогласила 25. новембар Међународним даном за елиминацију насиља над женама, повећао се ангажман на овом питању, саопштено је из Мисије УН у БиХ.

Све се више група и појединаца, укључујући и мушкарце и дјечаке, укључује у напоре на превенцији и рјешавању овог грубог кршења људских права жена.


Свеукупно је постигнут значајан напредак, с обзиром да су многе земље усвојиле законе и свеобухватне акционе планове који се на директан начин баве питањем насиља над женама.

Кампања генералног секретара УН, под називом "Уједињени за укидање насиља над женама", подстиче активности широм система УН.

Генерални секретар УН позива све земље да до 2015. године успоставе чврсте законе, мултисекторске акционе планове, превентивне мјере, прикупљање података и систематске активности које ће се бавити питањем сексуалног насиља у конфликтним ситуацијама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog