Društvo

Федерација БиХ данас празнује

САРАЈЕВО - У Федерацији БиХ данас је нерадни дан, јер се 25. новембар, датум засједања ЗАВНОБиХ у овом ентитету празнује као дан државности.


Федерално Министарство рада и социјалне политике саопштило је, позивајући се на одлуку из 1995. године, да је 25. новембар одређен за "Дан државности БиХ, те да на тај дан државни органи, предузећа и друга правна лица не раде".

Предсједавајући Жељко Комшић и бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић честитали су јуче 25. новембар, док српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић то није учинио, јер, како је образложио шеф његовог кабинета Мирослав Вујичић, дан републике БиХ, као празник, законски не постоји.

Вујичић је рекао да због тога нема разлога да се за овај дан упућују званичне честитике.

Он је навео да се овај датум не може одвајати од 29. новембра - Дана државности СФРЈ, оцијенивши да је ријеч о селективном приступу прошлости.

У Мркоњић Граду је 25. новембра 1943. одржано прво засједање ЗАВНОБиХ-а, а током посљедњег рата у БиХ тадашње власти одредиле су овај датум за празник.

БиХ нема јединственог закона на нивоу државе о празницима тако да се у Федерацији БиХ обиљежава 25. новембар, док се овај датум не прославља у дистрикту Брчко и Републици Српској.


У РС је празнован 21. новембар као знак сјећања на дан потписивања Дејтонског споразума, којим је окончан рат у БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog