Republika Srpska

Свјетско тржиште ће се суочити са ''шећерном кризом''

ЛОНДОН - Купци шећера на свјетском тржишту суочиће се у првој половини идуће године са „шећерном кризом" јер понуда те сировине неће моћи да задовољи тражњу, изјавио је Џонатан Кингсман, извршни директор швајцарске брокерске компаније у сектору шећера „Кингсман".


Дефицит рафинисаног шећера би могао да износи три до четири милиона метричких тона, рекао је Кингсман на конференцији Међународне организације за шећер у Лондону.

Он је подсјетио да неки купци шећера, укључујући оне у Пакистану, Бангладешу и Малезији, већ не могу да увезу довољне количине.

„Ситуација би се могла погоршати и једино рјешење за тај проблем је смањење потрошње. Без обзира на то колико могу ојачати цијене, оне неће донијети више шећера", рекао је Кингсман.

Цијене сировог шећера су у септембру скочиле на највиши ниво за 28 година, подстакнуте шпекулацијама да ће испоруке бити смањене због неповољних временских услова у Бразилу и Индији, пренијела је агенција Блумберг.

Индија ће увести рекордних шест милиона тона у сезони која је почела 1. октобра, прогнозирало је америчко министарство пољопривреде (УСДА), ревидирајући навише своју пројекцију из маја од 2,5 милиона тона.

УСДА је ревидирала наниже прогнозу свјетске производње шећера у 2009/10, на само 153,3 милиона тона, што је 64 милиона тона мање него што је пројектовала у мају.


Сирови шећер за испоруку у марту је на Терминском тржишту пољопривредних сировина у Њујорку данас уговаран 0,02 цента у порасту, по 22,10 центи за либру (1 либра=453,6 грама).

Бијели шећер за исти термин испоруке у Лондону поскупио је 2,10 долара, на 601,60 долара за тону.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog