Politika

Дорис Пак: Западни Балкан ће ући у ЕУ

СТРАЗБУР - Одлука о проширењу ЕУ на западни Балкан већ је донесена и врло добро се зна да ће те земље бити чланице Уније, још од доношења Солунске агенде, изјавила је извјестилац Европског парламента за западни Балкан Дорис Пак.


Она је, након усвајања Резолуције о проширењу ЕУ на западни Балкан, Турску и Исланд, изјавила да је важно да земље западног Балкана испуне услов за улазак у ЕУ.

"Њихов улазак у ЕУ тада неће представљати акт милости ЕУ, већ логичну потребу, узевши у обзир њихову географску позицију која је усред Уније. Њихова стабилност, наша је стабилност", истакла је Пакова.

Она је додала да све док копенхагенски критеријуми не буду испуњени, не би требало давати датум, као што је то, "нажалост" учињено са Бугарском и Румунијом.

"Све земље у региону морају испунити китеријуме као што су уставна легалност, демократија и поштовање људских права. Оне су већ много тих услова и испуниле, а ми им морамо помоћи око остатка", изјавила је Пакова.

Посланици Европског парламента усвојили су резолуцију о проширењу ЕУ на западни Балкан, Турску и Исланд, у којој се Савјету министара Уније препоручује да примијени Прелазни трговински споразум са Србијом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog