Svijet

Сомалија: Гусари инкасирали 3,7 милиона и ослободили брод

МОГАДИШ - Сомалијски гусари ослободили су грчки брод са украјинском посадом отет прије шест мјесеци пошто је исплаћен откуп од 3,7 милиона долара.


"Након озбиљних преговора у протеклих четири дана брод `Аријана` је слободан након што је исплаћен откуп у износу од 3,7 милиона долара. Власници су се једно вријеме шалили не схватајући озбиљност ситуације", рекао је један од гусара Ахмед Абдулахи Махмуд телефоном из мјеста Харадере, гусарског упоришта на сјеверу Сомалије.

Други гусар, Абди Мухамед рекао је да су отмичари захтјевали пет милиона долара за ослобађање брода, али "да су били задовољни са добијеним износом".

Он је додао да нико од чланова посаде није повријеђен.

Брод "Аријана" који плови под заставом Малте отет је сјеверно од Мадагаскара 2. маја док је био на путу из Бразила ка Блиском истоку. Превозио је 10 000 тона сјемена соје.

Брод је у власништву компаније "Ол оушн шипинг", чије је сједиште у Атини.

Током протеклог мјесеца породице 24 члана посаде из Украјине замолили су да морнари буду ослобођени и позвали власнике брода и гусаре да убрзају преговоре.

Према ранијој изјави украјинског љекара, током телефонског разговора у августу, једна од двије жене на броду била је тешко болесна и живот јој је био угрожен без одговарајућег медицинског третмана.

Окончањем сезоне монсуна током протеклог мјесеца сомалијски гусари наставили су са отмицама, нападима на стране бродове у Индијском океану гдје су се пребацили након што су стране поморске снаге стигле у Аденски залив.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog