Svijet

Скоље: Билт допутовао да убиједи Македонце

СКОПЉЕ - Предсједавајући Европског савјета Карл Билт допутовао је у изненадну посјету Скопљу да би обезбиједио конструктивност македонске стране уочи данашњег сусрета премијера Македоније Николе Груевског и премијера Грчке Јоргоса Папандреуа ради напретка разговора о називу Македонија, јавили су скопски медији.


Билт, који је и шведски министар иностраних послова, у Скопље је допутовао на личну иницијативу како би се директно увјерио у расположење македонских власти пред предвиђени састанак, сазнаје скопска телевизија "Алфа".

Директни сусрет на највишем нивоу, какав је данашњи у Малој Преспи, прва је фаза у плану Брисела о коначном затварању питања назива Македонија, који је прошле седмице најавио Билт.

Иницијатива Уније предвиђа да се у директним контактима договори назив и постигне начелни споразум, према коме ће Македонија и Грчка наредних мјесеци затворити преостала питања.

Према Билтовом мишљењу, то би задовољило грчку страну и осујетило блокаду европске интеграције Македоније.

Скопље очекује да 7. децембра добије датум за почетак преговора за чланство у ЕУ, али је Атина најавила да ће блокирати тај процес ако до тада не буде ријешен проблем у вези са називом Македонија.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља, а преговори о изналажењу рјешења спора у вези са називом Македонија воде се од 1992. године.

Кључни грчки аргумент је да кориштење назива "Македонија" представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

УН су ради рјешавања проблема именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћа имена помињана "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија - Скопље".

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog