Svijet

Ирска католичка црква: Осјећамо жаљење и посрамљеност

ДАБЛИН - Лидер ирске католичке цркве кардинал Шон Брејди изразио је дубоко жаљење и посрамљеност због распрострањене појаве да свештеници сексуално злостављају дјецу.


Кардинал Брејди упутио је извињење породицама и жртвама насиља, те због начина на који је црква прикрила злостављања, која су се догађала у Даблину.

Он је извињење упутио након што је јуче објављен званичан извјештај ирске владе у којем се наводи да је злостављање било присутно током више деценија и да је црква систематски прикривала скандал.

У извјештају се истиче да је црква сопствену репутацију ставила испред добробити дјеце.

Извјештај истражне комисије у даблинској католичкој надбискупији покрива период од 1975. године до 2004. године.

Истражитељи, које је именовала Влада са задатком да испитају злостављања дјеце, оптужили су државне званичнике да су помагали у прикривању.

Слични скандали прикривања оптужби потресли су Католичку цркву у другим земљама, нарочито у САД. Седам бискупија прогласило је банкрот да би се заштитило од тужби које су против њих поднијели оштећени.

Папа Бенедикт Шеснаести осудио је сексуално злостављање унутар цркве и рекао да "настране свештенике треба извести пред лице правде". Он се састао са злостављанима током посјете САД.

Злостављања су пријављена још у Аустралији, Аустрији, Британији, Канади, Француској и Пољској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog