Svijet

Иран: Препоручујемо ИАЕА да не користи силу

ТЕХЕРАН - Иран је данас упозорио Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) да не користи пријетећи језик против Техерана, док се Одбор гувернера припрема да предузме мјере против Техерана први пут од 2006. године.


"Препоручујемо ИАЕА да не користи сличне методе и да прије језика силе користи језик логике. Резолуције, санкције и пријетње само су закомпликовале ситуацију", рекао је амбасадор Ирана у ИАЕА Али Ашгар Солтанија, пренијела је иранска државна новинска агенција Ирна.

Он је додао да ће нацрт резолуције која се налази пред Одбором гувернера бити контрапродуктиван.

Пажња резолуције коју су израдили сталне чланице Савјета безбједности УН Велика Британија, Кина, Француска, Русија и САД плус Њемачка усмјерена је на ново иранско нуклеарно постројење Форду недалеко од града Кома.

Очекује се да ће данас у ИАЕА бити гласање о резолуцији, која ће, у случају да буде усвојена, бити пренесена у Савјет безбједности.

Због одбијања Техерана да одустане од програма за обогаћење уранијума Савјет безбједности већ је усвојио четири резолуције против Ирана, од којих су три праћене санкцијама.

Солтанија је раније рекао да ће Иран у случају усвајања нове резолуције сарадњу са ИАЕА свести на минимум.

Он је своје коментаре дате Ирни данас мало ублажио, позивајући ИАЕА да "дозволи наставак процеса у мирној и конструктивној атмосфери".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog