Društvo

У РС запостављена улога интелектуалаца

БАЊА ЛУКА - У Републици Српској прилично је запостављена улога интелектуалца, а не постоји добро разумијевање ни поимање шта је то интелектуалац, оцијенио је професор бањалучког Универзитета Иван Шијаковић.


"Интелектуалац у РС је у сталном сукобу са политичким структурама. Он се сматра нужним злом, ту је ако нам затреба и због тога све реформе пропадају", рекао је Шијаковић прије отварања начног скупа „Научна и духовна утемељеност друштвених реформи".

Он је истакао да се сматра да су интелектуалци сви људи који су образовани и начитани, што није истина, јер по начину рада и односа се процјењује ко то јесте, а ко није.

Шијаковић је рекао да је у свом уводном излагању "Интелектуалац, научне парадигме и реформа" приказао ко је данас интелектуалац, каква је његова позиција у друштву, како треба мијењати научне обрасце и која је његова улога у томе.

"Ако вам је застарјела наука, онда не можете направити никакву реформу. Циљ овог скупа јесте да би се видјела улога науке у друштвеним реформама, јер су обично те двије ствари до сада биле у раскораку, да наука има неку улогу у друштвеним реформама и да реформа има научну подлогу, а не да буде доминација политике и неких центара моћи", истакао је Шијаковић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци Станко Станић рекао је да је овај научни скуп, који се данас и сутра одржава у Бањој Луци, организован у оквиру традиционалних Бањолучких новембраских сусрета.

"Теме реферата скупа су различите и допринијеће рјешавању реалних проблема и питања из области филозофије, социологије, психологије, педагогије и политичких наука", додао је Станић.

Научни скуп организују Филозофски, Филолошки и Факултет политичких наука бањолучког Универзитета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog