Sport

Партизан савладао прескупи Олимпијакос

БЕОГРАД - Кошаркаши Партизана направили су велики подвиг пошто су у петом колу Евролиге побиједили Олимпијакос у Пиониру резултатом 86:80. „Црно-бели" су били у минусу већим дијелом утакмице, али су ношени сјајном подршком својих навијача у последњих десет минута одиграли одлично, прије свега у одбрани, и заслужено су дошли до друге побједе у најјачем европском такмичењу.


Партизан је до великог тријумфа предводио сјајни Александар Рашић са 25 поена (4/5 за два, 4/8 за три) и пет асистенција, док је центар Александар Марић имао учинак од 23 поена (8/11 за два) чак 15 скокова (осам у нападу) и пет украдених лопти.

Са друге стране најефикаснији је био Џош Чилдрес са 18 поена колико је имао и Линас Клеиза који је чак 14 постигао са линије слободних бацања. Милош Теодосић постигао је 12 (4/5 за два, 0/5 за три).

Тимови су били веома изједначени у рекету, Партизан је постигао 42, а гости 40 поена под кошем. Олимпијакос је извео чак 40 слободних бацања од којих је 31 убацио, док су 'црно-бели' знатно боље шутирали за три поена убацивши седам из 20 покушаја, док су гости дали само три тројке од 19 шутева.

Малу сијенку на велику побједу Партизана бацили су појединци са трибина који су у неколико наврата прекидали меч убацивањем папирнатих трака на терен, а у једном тренутку је приликом извођења слободних бацања новчићем погођен и Јотам Халперин.

Већ након 24 секунде Вујошевић је замијенио Александра Марића видјевши да ће центар Партизана тешко моћи да изађе на крај са Софоклисом Скорцијанитисом.

А у трећем минуту горостасни центар Олимпијакоса је незгодно стао, искренуо је зглоб и Панајотис Јанакис је био принуђен да га изведе са паркета.

Грчки тим је на старту предводио Милош Теодосић, који је уз Чилдреса и Клеизу правио пуно проблема Партизану. Олимпијакос је у петом минуту водио 11:2, али онда су на терен ушли опорављени капитен Петар Божић и Александар Рашић.

Божић је погодио за 11:4, а онда је ове сезоне оспоравани Рашић заблистао. Плеј Партизана постигао је 10 поена (две тројке), имао је једну одличну асистенциују у преосталих пет минута прве дионице и после 10 минута било је неријешено (19:19).

Српски шампион је почетком другог периода и након поена Марића први пут повео на мечу, а у следећих неколико минута виђена је егал утакмица. Три минута прије краја полувремена Џош Чилдрес је са пет везаних поена вратио гостима предност коју су они задржали и након 20 минута (43:38). У самом финишу првог дијела на терен се вратио и Скорцијанитис који је играо видно храмљући.

Почетак другог дијела, као и почетак утакмице, припао је гостима који су поново побјегли на плус девет (47:38). Гости су тада имали можда прилику и да преломе меч, али уследила је права реакција Партизана. Божић је командовао одбраном, а у нападу је кош Олимпијакоса решетао трио Рашић, Мекејлеб, Марић.

Неколико минута касније на семафору је стајало 47:47, и било је јасно да ће дуел у Пиониру ући у неизвесну завршницу. Пред последњих десет минута Грци су имали плус један (61:60), али Партизан није одустајао и наставио је да притиска агресивном одбраном.

Чех Јан Весели је прије него што је изашао са паркета постигао пет везаних поена, а можда и одлучујући тренутак меча догодио се три минута прије краја када је Рашић погодио тројку преко руке са девет метара за великих 73:68.

У самом финишу Олимпијакос је покушао да се пенал завршницом врати у меч, али 'црно-бели' су били сигурни и заслужено су дошли до побjеде која им пуно значи у борби за Топ 16 .

У наредном колу, другог децембра, Партизан гостује Уникахи у Малаги.

Партизан - Олимпијакос 86:80 (19:19, 19:24, 22:18, 26:19)

Партизан: Робертс 5, Синовец, Мекејлеб 19, Кецман 6, Милошевић, Рашић 25, Митровић, Божић 2, Марић 23, Весели 5, Ђекић 1, Вранеш.

Олимпијакос: Чилдрес 18, Вујчић 4, Бурусис 7, Халперин 15, Клеиза, 18 Василопулос 2, Глинијадакис, Папаниколау, Беверли 2, Теодосић 12, Скорцијанидис 2, Вејфер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog