Svijet

Швајцарска: Референдум о изградњи минарета

ЖЕНЕВА - Швајцарска популистичка десница тражи да Швајцарска на референдуму - који ће бити одржан у недјељу, 29. новембра - забрани изградњу минарета, правдајући свој захтев тиме да изградња минарета симболизује успостављање политичке исламизације.


Покушавајући да буде ингерентан у овој дебати, генерални секретар Организације исламске конференције Екмеледин Ихсаноглу дипломатски је изјавио да је убијеђен да ће народ у Швајцарској донијети најбољу одлуку.

Међутим, швајцарској влади и пословном свијету јасно је да би забрана изградње минарета изазвала неразумијевање у иностранству и да би штетила слици Швајцарске.

Присталице забране не праве нијансе: њихови плакати приказују жену потпуно умотану испред швајцарске заставе која је прекривена минаретима, чије стилизоване силуете подсјећају на ракете. Након плаката којима позивају да се отјерају стране "црне овце" изван Швајцарске, пропаганда народњачке деснице још прави скандале.

"Ова слика распирује мржњу" - наводи Федерална комисија против расизма (CFR), док је Комитет УН за заштиту права људи забринут због овакве кампање са "страшним плакатима".

Питање на референдуму као и дебата о кампањи са плакатима дубоко су подијелили Швајцарску: више градова је забранило овај начин пропаганде, док су остали одлучили да не ограничавају право на слободу изражавања.

Влада и већина политичких партија затражили су од Швајцараца да одбаце приједлог забране који би био у супротности са људским правима и да би то "угрозило вјерски мир", упозорила је Евелин Видмер Шлумпф, министар правде.

Швајцарски Савјет вјера, који окупља лидере хришћанских цркава у Швајцарској и јеврејске и муслиманске заједнице, такође је осудио иницијативу десничарске народне партије.

Швајцарски бискупи позвали су вјернике да не подлијежу ксенофобичним позивима, и позвали их на "однос међусобног прихватања дијалога и узајамног поштовања".

"Страх је лош савјетник", упозорили су бискупи.

Реаговале су и двије најзначајније организације које представљају јеврејску заједницу у Швајцарској исказавши оштро противљење забрани минарета јер то"угрожава вјерски мир и штети напорима за интеграцију муслимана у Швајцарској".

Суочени са овим противљењем, присталице забране неће одустати и понављају да није ријеч о одузимању муслиманских богомоља, већ одбијање "видљивих симбола преузимања политичко-вјерске власти, који подрива основна права".

Амнести интернешнел сматра да се "општом забраном изградње минарета крше права муслимана у Швајцарској да исповиједају своју вјеру" и да би то представљало дискриминацију.

У Швајцарској, према посљедњим званичним статистичким подацима од 7,5 милиона становника око 400 000 су муслимани, од чега је 50 000 активних вјерника, по чему је ислам друга религија у овој земљи по броју припадника, одмах послије хришћанства.

Уз објекте џамија у Швајцарској су до сада изграђена четири минарета.

Подаци анкете показују да око 53 одсто Швајцараца тренутно одбацују иницијативу о забрани изградње минарета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog