Društvo

Спремност РС да одговори на грип је на завидном нивоу

БАЊА ЛУКА - Спремност Републике Српске да одговори на птичји и нови грип на завидном је нивоу, оцијенила је данас у Бањој Луци међународни консултант за контролу и превенцију грипа Биљана Мијовић.


"Као међународни консултант била сам пријатно изненађена активностима које је РС досада провела, свим плановима који су урађени, тренинзима и активностима које би биле проведене у случају авијарног грипа, али и пандемијске инфлуенце", рекла је Мијовићева која је специјалиста епидемиологије и директор Завода за јавно здравство из Ужица.

Она је, након дводненог семинара за едукацију тимова за брзу интервенцију у случају појаве авијарне инфлуенце, новинарима рекла да је акценат на семинару стављен на авијарни или птичји грип, с обзиром на то да је то болест која има велику смртност у свијету.

"Иако је ове године ријеч о пандемији новог грипа, то не значи да авијарна инфлуенца или птичји грип неће некада бити пандемијски грип, јер се пандемије јављају сваке пете, а некада сваке педесете године", рекла је Мијовићева.

Она је рекла да остаје бојазан да се за двије или пет година може појавити пандемијски птичји сој који би представљао много већи проблем него што данас представља пандемијски грип.

"У том смислу наше екипе су вјежбале како би брзо одговориле и урадиле потребне процедуре да се та болест не прошири и да на подручју РС птичји вирус не постане пандемијски", рекла је Мијовићева.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Амела Лолић рекла је да је семинар организован првенствено ради одговора на могућу пандемију птичјег грипа.

"С једне стране је добро што нам се појавила и пандемија новог грипа која је, ипак, много мање озбиљна и много је мање посљедица него што би било кад би се јавила нека друга врста", рекла је Лолићева.

Она је појаснила да су тимови на скупу радили симулације случајева са прецизно дефинисаним акцијама и улогама сваког од члана брзих интервентних тимова.

"Ови тимови обучавају се, не за једну врсту болести или пријетње, него за више њих", рекла је Лолићева и додала да је њихова спремност изузетно важна и да је предвиђена међународном здравственом регулативом.

Она је подсјетила да је закључно са јучерашњим даном брзим тестовима потврђено укупно 213 случајева обољелих од новог грипа, истичући да је инфекција сличних грипу много више.

"Животно угрожених нема, као ни озбиљнијих случајева", рекла је Лолићева.

Она је рекла да болнице расплажу довољним бројем брзих тестова и подсјетила да тестове сада болнице саме набвљају.

"Имамо и приличан број респиратора, а у децембру очекујемо још 30 додатних респиратора за болнице у РС", рекла је Лолићева.

Она је истакла да вакцинација против сезонског грипа тече знатно боље него претходних година и напоменула да је вакцина против сезонског грипа и вид превенције против новог грипа.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog