Društvo

Црна Гора постала члан НАТО кодификационог система

ПОДГОРИЦА - Црна Гора је постала члан НАТО кодификационог система, на основу кога добија први ниво спонзорства НАТО Комитета АЦ/135 за кодификацију, којим се олакшава прихватање тренутно најнапреднијег система номенклатуре материјалних средстава.


Споразум су потписали помоћник црногорског министра одбране за материјалне ресурсе Рифет Косовац и предсједавајући НАТО Групе националних директора за кодификацију Џорџ Бонд.

"На овај начин Црна Гора добија свој национални бројчани код 77 и словну ознаку ВХ, а Министарство одбране, са Одсјеком за стандардизацију и кодификацију, ауторизује се као Национални кодификациони биро", наводи се у саопштењу црногорског Министарства одбране.

Спонзорство на првом нивоу омогућава Црној Гори приступ свим информацијама у бази података са више од 16 милиона ставки, 1,4 милиона произвођача, 22 милиона регистрованих корисника, као и могућност склапања билатералних споразума за почетно обављање кодификационих послова до стицања способности за самосталан рад.

Апликација за улазак у НАТО кодификациони систем поднесена је 21. марта, писмом у коме министар одбране Боро Вучинић наглашава да Црна Гора препознаје овај систем као "изванредан алат за номенклатуру и повећање интероперабилности у логистици и сарадњи међу оружаним снагама".

Након тога одговорено је на упитник са питањима, чији је циљ био да се презентује слика о логистичком систему у Војсци Црне Горе и докаже да су створени неопходни услови за успостављање НАТО система кодификације.

Септембарским састанком НАТО Комитета АЦ/135 одговори су прихваћени и све чланице НАТО сагласиле су се да се прихвати апликација Црне Горе.

"Тиме се завршава прва фаза једног од циљева у Партнерству за мир. Потпуно прихватање НАТО кодификационог система Црне Горе планирано је послије уласка у НАТО", истиче се у саопштењу Министарства одбране.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog