Politika

Сви се надају гласовима из Херцеговине

МОСТАР - У већ захукталој трци за предсједника Хрватске сви кандидати, па и они који су били највећи противници гласања дијаспоре, ослањају се и на те гласове, што потврђују и бројни плакати са изборним порукама предсједничких кандидата широм БиХ, а нарочито у Херцеговини.


Већина од 12 предсједничких кандидата за хрватског предсједника је већ упутила изборне поруке у БиХ, како би са овог подручја покушали придобити што већи број гласова, иако су поједине хрватске странке до сада биле против гласања Хрвата из БиХ на изборима у Хрватској.

Оно што ствара фрустрацију код гласачког тијела у БиХ јесте мишљење великог броја Хрвата у Хрватској да сународницима у БиХ треба укинути право гласа, али ниједна политичка фракција никада није смогла снагу да покрене ово питање.

Према резултатима последњих избора за посланике у Сабору 2007. године, право гласа у БиХ имало 284.068 бирача, саопштеноиз Државне изборне комисије Хрватске.

Од овог броја велики број гласача не користи своје право, што показује и податак да је на тим изборима из БиХ гласало само 82 229 бирача.

Међу бираче којима ови избори нису занимљиви, спада око 80 000 лица бошњачке националности из БиХ који посједују хрватско држављанство.

На парламентарним изборима 2007. у БиХ су била отворена 124 бирачка мјеста, а очекује се да би и на предсједничким изборима, који ће бити одржани за тачно мјесец дана, 27. децембра, бити отворено исто толико мјеста.

Иако већ годинама држављани БиХ поклањају већи број гласова кандидатима ХДЗ Хрватске, ове године и они ће имати јаке противкандидате који вуку коријене са ових подручја.

Тако независни предсједнички кандидат и садашњи градоначелник Загреба Милан Бандић очекује огроман број гласова, али и побједу у Херцеговини, као и његов противкандидат из СДП-а Иво Јосиповић, који је јасно поручио да очекује гласове из БиХ и из свих других земаља у којима живе хрватски држављани.

И предсједничи кандидат ХДЗ-а Андрија Хебранг био је јасан у ставу да је Хрватска "домовина Хрвата из БиХ".

Његову кандидатуру подржала су оба ХДЗ-а у БиХ, а Хебрангова посјета БиХ планирана је за наредну седмицу.

Иако је независни кандидат за предсједника Надан Видошевић тврдио да неће водити предизборну кампању у БиХ, то се показало нетачним, јер он већ у понедјељак долази у посјету БиХ.

Једина уздржана о овом питању је ХНС-ов кандидат Весна Пусић, која до сада није ни размишљала да посјети 11. изборну јединицу, односно БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog