Svijet

Штефан Филе нови европски комесар за проширење

БРИСЕЛ - Чех Штефан Филе именован је данас за новог европског комесара за проширење умјесто Финца Олија Рена, којем је додијељен портфељ за економска и монтерна питања.


Чешки дипломата и политичар Филе рођен је 24. маја 1962. године у Соколову у Чешкој. Он је тренутно на функцији министра за европска питања у техничкој влади чешког премијера Јана Фишера.

Саопштење о именовању Филеа на мјесто европског комесара умјесто Владимира Шпидле објављено је 10. новембра.

Филе је студирао на Универзитету у Прагу и московском Институту за међународне односе. У периоду између 1982. године и 1989. године био је члан Комунистичке партије Чехословачке.

Техничка влада чешког премијера чекала је да се политичке странке усагласе о именима кандидата за нови састав Европске комисије, али то странке никако нису могле да учине.

Социјалдемократе су номиновале Шпидлу, а Грађанске демократе Александра Вондру. Јан Швејнар и Павел Свобода били су кандидати мањинских Зелених и Хруишћанских демократа.

Премијеру Фишеру је такође био нуђен положај европског комесара, што је он одбио. Умјесто њега, покушали су да пронађу кандидата који ће задовољити широки поолитички спектар. Било је спекулација око Владимира Длухија и Ждењека Туме, али је 10. новембра влада донијела одлуку да одобри именовање Филеа за европског комесара.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog