Politika

Рафинерија - сруб сарадње Српске и Русије

БАЊА ЛУКА - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Александар Боцан-Харченко рекао је да је поносан на реализацију пројекта у Рафинерији нафте Брод, који је један од главних материјалних стубова билатералне сарадње Републике Српске и Руске Федерације.


"Руска држава и Влада у потпуности подржавају овај пројекат у оквиру којег су постигнути значајни резултати", истакао је Харченко на данашњој конференцији за новинаре у просторијама Рафинерије нафте Брод, поводом свечаног обиљежавања годишњице поновног покретања производње у овом предузећу.

Он је рекао да је поносан и на чињеницу да се пројекат поновног покретања производње у Рафинерији нафте Брод одвија у најбољем реду и да одговара интересима Русије, РС и БиХ у цјелини.

Руски дипломата изразио је дубоку захвалност премијеру РС Милораду Додику и Влади РС за подршку у реализацији овог пројекта.

Директор "Оптима групе" Јуриј Николајевич Белов рекао је да ће руска компанија до краја године изградити још двије бензинске пумпе у оквиру предузећа "Петрол", а наредне године у плану је ремонт и изградања још 12 бензинских пумпи.

"Планирамо куповину бензинских пумпи у Федерацији БиХ, Хрватској и Србији, јер ће покретањем нове линије за прераду нафте у Рафинерији Брод капацитета три милиона тона годишње бити вишак за тржиште БиХ", истакао је Белов.

Он је рекао да ће Рафинерија нафте Брод 2011.године имати евро стандарде и све еколошке дозволе, закључујући да су потрошачи Рафинерије Брод у току ове године били сви становници БиХ.

Свечаности, која је одржана у кругу Рафинерије присуствовали су и премијер РС Милорад Додик, министар индустрије, енергетике и рударства Слободан Пухалац предсједник "Њефтегазинкора" Јуриј Леонидович Смирнов, директор "Оптима групе" Јуриј Николајевич Белов и директор "Рафинерије нафте" Александар Данилович Литвињенко.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog