Svijet

Шпанија: Ко гласа за абортус, остаје без причешћа

МАДРИД - Католичка црква неће дозволити причешће посланицима шпанског парламента који буду гласали за приједлог закона о проширењу права на абортус, сопштила је данас црква.


"Ово је упозорење католицима да не могу да гласају за ово и да неће моћи да се причесте ако не затраже опрост", рекао је портпарол шпанске бискупске конференције Хуан Антонион Мартинез Камино.

Он је додао да ће се парламентарци који то ураде наћи у "објективном стању гријеха".

Влада је предложила закон, који је јуче прошао прву серију гласања у парламенту, по коме ће абортус бити легалан до 14. седмице трудноће, а у случају феталног деформитета - у било ком периоду трудноће.

Предложеним законом предвиђено је да дјевојчице имају право на абортус од 16. године без пристанка родитеља, што је одредба која је изазвала подјеле унутар владајуће Социјалистичке партије.

Абортус је у Шпанији тренутно дозвољен само у случајевима силовања, деформисаног фетуса или ако трудноћа угрожава физичко или ментално здравље мајке.

У пракси, Шпанија има већу стопу абортуса од неких земаља са либералнијим законима, зато што многи шпански љекари лако издају потврду о угрожености психолошког здравља мајке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog