Društvo

Kaсиповић: Нови закон треба боље да уреди образовање

БАЊА ЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић сматра да би нови закон о високом образовању, који ће се ускоро наћи пред посланицима Народне скупштине РС, требало боље да уредити и прецизније дефинише питања из ове области.


Он је додао да је преднацртом закона о високом образовању предвиђено оснивање, осим академских, и основних струковних студија, чиме би студенти били оспособљени за укључивање у радни процес.

Преднацртом овог закона, студентима је омогућено да, у случају да не испуне услов за упис наредне године, имају право да прате и полажу испите из наредне школске године до броја бодова које су остварили у претходној школској години.

Касиповић je рекао да би високошколске установе убудуће у радном односу требале да имају најмање једну половину од укупног броја наставника потребних за извођење наставе на свим наставним предметима, док се у важећем закону та обавеза односила само на обавезне предмете.

Законско рјешење предвиђа да Народна скупштина РС убудуће даје сагласност на елаборат о оправданости оснивања и приватних високошколских установа, што се до сада односило само на јавне установе.

Он је навео да су новим законом пооштрени услови које високошколске установе треба да испуне да би почеле с радом, те појачане и прецизније одређене казнене одредбе, истичући да се казне крећу до 15.000 КМ.

"Инспекцијску контролу, међутим, врши просвјетна инспекција која може да забрани рад високошколској установи која ради без одобрења Министарства, поништи испите који нису обављени у складу са законом и упис студената, поднесе извјештај и захтјев за покретање прекршајног, односно кривичног поступка", додао је Касиповић.

Говорећи о болоњском процесу, Касиповић је рекао да је високо образовање у РС на бољим темељима од оног у Федерацији БиХ, те готово у истом рангу са земљама у окружењу.

Он је додао да је завршена прва фаза болоњског процеса, те да је потребан даљи рад на побољшању квалитета студијских програма и наставног процеса.

Касиповић је рекао да су за 2010. годину, Нацртом буџета за Министарство просвјете и културе РС предвиђена 362 милиона КМ.

"Предвиђено је смањење плата просвјетним радницима од три одсто од 1. јануара 2010. године. Планирамо и доношење закона којим ће бити гарантовано враћање плата на садашњи ниво од 1. јула 2010. године", додао је Касиповић.

Он је најавио да су планирани пројекти у вриједности од 14,5 милиона КМ, а који би требало да се финансирају из Развојног програма РС.

"У идућој години започећемо програмско уређење Спомен-подручја Доња Градина, рјешавање смјештајних капацитета студентског дома у Бањалуци, спортске дворане у Кампусу у Бањалуци и у Палама, изградњу вртића у РС и изградњу Пољопривредне школе у Бањалуци", навео је Касиповић.

Истичући да је у образовање и културу РС ове године улагано више него икада, Касиповић је рекао да о томе говоре и подаци да је средствима из Развојног програма РС подржано 113 пројеката у области образовања и културе с укупно 74.062.281 КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog