Politika

Jeремић: ''Месић је све своје приче испричао''

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић рекао је да је хрватски предсједник Стјепан Месић, који је оптужио премијера Републике Српске Милорада Додика да разбија БиХ, "све своје приче испричао".


"Мислим да су о њему све приче испричане и да је и он све своје приче испричао. То је човек који је рекао да је његова највећа грешка у животу то што је позвао /Анту/ Готовину да се преда Хашком трибуналу", рекао је Јеремић.

Јеремић је подсјетио да је од дијела медија и јавности у једном тренутку био оптужен да је "разорио односе са Хрватском" само зато што се усудио да током недавне посјете Загребу каже да је током хрватске акције "Олује" почињено етничко чишћење Срба у Крајини.

"Због те једне једине реченице, мене су напали да сам разорио односе са Хрватском. Са таквом констатацијом не могу да се сложим. Ако је у року од девет дана 250 000 људи исте етничке припадност, који су живели на једној територији, нестало, онда је то један начин да се опише као етничко чишћење", рекао је Јеремић.

Наводећи да је ту реченицу изговорио у врло помирљивом тону "да би требало оставити тешке догађаје из прошлости као што је злочин на Овчари и етничко чишћење Крајине", Јеремић је рекао да за етничко чишћење Крајине "људи одговарају у Хагу по оптужници, која јасно спомиње и тадашњег хрватског предсједника Фрању Туђмана".

Поновивши да Србија признаје Македонију под њеним уставним именом, Јеремић је подвукао да Србија истовремено памти и ко јој је и када нанио ударац када јој је било најтеже, а то је учинила Македонија признајући једнострано проглашену независност Косова.

Говорећи о предстојећој расправи о легалности косовске независности пред Међународним судом правде, Јеремић је рекао да може бити оптимиста, ако се узме у обзир меритум о којем се суд изјашњава.

Он је додао да вјерује да су судије Међународног суда независне у свом одлучивању, без обзира из које земље долазе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog