Politika

Лајчак: Доста је скривања иза Брамерца

БЕОГРАД - Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да би послије препоруке Европског парламента, коначно и Савјет министара ЕУ требало да ријеши питање блокаде Србије на њеном европском путу.


"Унутар ЕУ расте осјећај да ово, заиста, мора да се промијени, да Србија не може да настави да буде жртва једног човјека и једне земље. Ово је политичка одлука и ту одлуку ми морамо да донесемо на политичком нивоу, а не да се кријемо иза једног лица, главног тужиоца", рекао је Лајчак.

Он сматра да је извјештај главног хашког тужиоца Сержа Брамерца веома позитиван.

"Међутим, недостају оне двије магичне ријечи 'пуна сарадња'. Плашим се да је то понављање истог сценарија, а као што сам већ рекао, ова ситуација је мање неиздржива", нагласио је он.

На питање да ли сматра да Србија треба да поднесе кандидатуру за чланство у ЕУ до краја ове године, Лајчак је рекао да је већ препоручио да се не подноси кандидатура док не буде извјесно да ће бити прихваћена, позитивно примљена и прослијеђена у Европску комисију.

"Нема смисла да направимо корак, ако немамо гаранцију", рекао је Лајчак и поновио да Словачка снажно подржава процес проширења ЕУ, управо у односу на земље западног Балкана.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog