Svijet

Русија: Терористи одговорни за жељезничку трагедију?

МОСКВА - Државно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу због сумњи да су терористи одговорни за напад на воз "Невски експрес" на линији Москва-Санкт Петербург у коме је погинуло најмање 39 особа, а око 100 је повријеђено.


Директор руске националне жељезничке компаније Владимир Јакуњин рекао је да је могуће да је ријеч о бомбашком нападу, преноси агенција Интерфакс.

"Постоји објективан доказ да је узрок ове несреће експлозија бомбе", рекао је Јакуњин новинарима.

Портпарол руске обавјештајне службе /ФСБ/ није желио да коментарише да ли је ријеч о нападу, додајући да је истрага у току.

Воз Невски експрес који је превозио 661 путника искочио је из шина синоћ око 21.34 у близини села Угловка, око 350 километара сјеверно од Москве у области Новгород.

Агенција Интерфакс јавила је да је поред пруге пронађена рупа пречника један метар што указује на бомбашки напад.

Позивајући се на тужилаштво агенција наводи да је отворена истрага и због илегалног посједовања експлозива.

Најмање 39 људи погинуло је касно синоћ, а око 100 је повријеђено када је руски експресни воз, који саобраћа између Москве и Санкт Петербурга, искочио из шина.

Агенција РИА Новости јавила је да се несрећа догодила на дијелу пруге Аљошина-Угловка у близини града Балогоје, на граници између региона Твер и Новгород.

Агенција наводи да је руски предсједник Дмитри Медведев наложио да се хитно упути сва медицинска помоћ повријеђенима.

Медведев је наредио директору Федералне скужбе безбједности /ФСБ/ Александру Бортникову и главном тужиоцу Јурију Чајки да се проведу све неопходне истражне радње.

У међувремену, Бијела кућа упутила је изразе саучешћа Москви поводом ове несреће.

"Упућујемо вам дубоко саучешће због трагичног губитка живота у несрећи воза између Москве и Санкт Петербурга", рекао је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog