Politika

Koштуница о Статуту: Свако гласа на своју одговорност

НОВИ САД - Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да народни посланици Скупштине Србије, сваки за себе, прузимају пуну личну одговорност када буду гласали за Статут Војводине, који, како наводе, подрива Устав државе.


"Ту нема изговора, нема оправдања, нема прања савести и пребацивања одговорности на неког другог. Сваки посланик уписаће се именом и презименом у историју Србије, онако, како буде и кад буде гласао о Статуту Војводине", рекао је Коштуница.

Он је оцијенио да је Србија једина држава у окружењу која се непрекидно дијели.

"Ако је добро да Србија има две владе, два главна града и две националне академије наука, како је то предвиђено покрајинским статутом, онда заиста није јасно зашто се и друге суседне државе не угледају на нас, па и оне крену таквим успешним путем. А не да љубоморно, чувајући своју целовитост, иду даље у шире интеграције", рекао је Коштуница.

Он је као најопаснији дио Статута Војводине оцијенио одредбу по којој Срби у Војводини више нису државотворни народ.

"Срби више нису државотворни, како је то Уставом дефинисано, већ постају једна од бројних националних заједница. Тако ће Срби у Војводини имати статус националне заједнице, а у остатку земље остаће државотворан народ. Тешко је замислити како је могуће да се власт бори против свог народа и претвара га у националну заједницу", рекао је Коштуница.

Расправа о приједлозима Статута и Закона о утврђивању надлежности Војводине траје у Скупштини Србије, а према неким процјенама та два акта требало би да буду потврђена, односно усвојена у понедјељак, 30 новембра.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog