Politika

Миленко Шего: Тужићемо Драгана Вранкића због притиска на ревизоре

БАЊА ЛУКА - Главни ревизор БиХ, Миленко Шего, изјавио је да извршна власт, првенствено Министарство финансија и трезора БиХ, врши притисак на ревизоре и умјесто да уводе ред и финансијску дисциплину - производе неред.


Шего, који најављује и тужбу против министра финансија БиХ Драгана Вранкића због кршења Закона о ревизији приликом одређивања плата ревизорима, каже да су Министарству финансија предложили око 60 законских и подзаконских аката да се уреди област јавне потрошње, али да се то никада није десило.

Он тврди да су трошкови у Канцеларији за ревизију у складу са планираним буџетом, те да је дошло до повећања броја запослених и да није било неких значајнијих издатака.

Говорећи о ревизији пословања институција БиХ за ову годину, Шего је рекао да је она у току и да све тече према плану те да би извјештаји требало да буду објављена половином године.

На питање колико су ревизори независни, Шего је је рекао да се законима и међународним стандардима покушава обезбиједити потпуна независност, али да, како је навео, увијек постоји опасност притисака, прије свега извршне власти.

"Најсвјежији примјер притисака извршне власти је примјена Закона о платама, гдје је практично угрожена финанцијска независност, јер су Канцеларију за ревизију обухватили овим законом игноришући Закон о ревизији који је lex specialic. То је очито кршење Закона о ревизији у Министарству финансија и трезора БиХ. Ми бисмо исто реаговали и да су нам плате примјеном овог закона повећане, а не умањене као сада", тврди Шего.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog