Svijet

Британија: Партија УКИП најављује бојкот избора

ЛОНДОН - Независна партија Уједињеног Краљевства /УКИП/ неће учествовати на општим изборима наредне године, уколико добије писмене гаранције да ће конзервативци у случају побједе одржати референдум о Лисабонском споразуму.


Лидер УКИП-а Малколм Пирсон, рекао је да је ову понуду изнио лидеру конзервативаца у Дому лордова након добрих резултата ове странке на изборима за Европски партламент, али да још није добио одговор.

"Понуда предвиђа да ћемо се повући са избора, уколико добијемо писмене гаранције да ће се одржати референдум о томе да ли остајемо у ЕУ или не, јер је референдум у Лисабонском споразуму у суштини питање останка или изласка из ЕУ", рекао је Пирсон за Би-Би-Си.

УКИП, која се залаже за излазак Британије из ЕУ, нема сједишта у Вестминстеру, али је била друга на изборима за Европски парламент у јуну иза конзервативаца, а испред лабуриста, који су били трећи. На наредним општим изборима планира да освоји 550 мјеста.

"Уколико буде референдум, на коме ћемо вјерујем побиједити, ми би онда изашли из ЕУ и у том тренутку УКИП би био расформиран јер би било рјешено основно питање и разлог постојања наше странке", додао је Пирсон, који је некадашњи конзервативац.

Пирсон је истакао да је циљ УКИП-а парламент без јасне већине одређене партије чиме би се постигло "прегруписавање у британској политици".

Лидер конзервативаца Дејвид Камерон, који се жестоко противи Лисабонском споразуму, већ дуго времена обећава да ће одржати референдум о тој теми уколико на изборима побиједе конзервативци и у колико тада не буду све чланице ЕУ ратификовале тај споразум.

Међутим, у конзервативци су донекле промијенили стратегију након што је чешки предсједник Вацлав Клаус ратификовао споразум и умјесто референдума најављују да ће тражити враћање одређених овлаштења из ЕУ Британији.

Марк Франсоа, портпарол конзервативаца, рекао је листу "Тајмс" да ова странка не заснива своју политику на тајним договорима са другим партијама.

"Нашу политику заснивамо на ономе шта је добро за нашу земљу. Као што смо и рекли 'измишљен' референдум након ратификације био би бесмислен", рекао је Франсоа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog