Politika

Тадић: Правна аргументација је на нашој страни

БЕОГРАД - Предсједник Србије Борис Тадић сматра да је правна аргументација у вези за ставом Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова на страни Србије.


Тадић је рекао да зато вјерује да ће свијест о опасности покушаја етнички мотивисане сецесије у међународно-правним односима бити узета као једна демаркациона линија за мишљење Међународног суда правде.

"У том случају, мишљење Суда ће бити блиско интересима Србије. То је суштински разлог за оптимизам", нагласио је Тадић и додао да се, након мишљења Суда, отварају перспективе наставка преговора.

Он сматра да ће то бити нова димензија међународне политике, у којој ће се повећати шанса да Србија одбрани свој интегритет и интересе на Косову и Метохији, искључиво посредством међународне дипломатије и права.

Тадић је рекао да ријешење косовског проблема мора да буде компромисно и прихватљиво за обје стране.

Према његовом мишљењу, компромис треба тражити између чврстог става Србије да не одустане од свог суверенитета и поштовања права Албанаца са Косова и Метохије да управљају својим животима и интересима који би били легитимизовани.

"Морају да буду легитимизовани интереси српског народа и државе Србије на Косову. Србија никада неће прихватити акт сецесије наше јужне покрајине, нити ће икада признати независност Косова", поручио је Тадић.

Говорећи о Статуту и Закону о преносу надлежности Војводине, Тадић је рекао да се успјело у проналажењу "праве мјере" и да не мисли да постоје војвођански интереси који су независни од српских.

"Приче да је Војводина 'држава у држави' само су у функцији плашења грађана. Основно је да, ако Влада Србије установи да постоји било шта што није у интересу Србије и што није у складу са основним правним актом, она има могућност да покрене поступак пред Уставним судом и тог тренутка је суспендован сваки акт или одлука војвођанске администрације", тврди Тадић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog