Društvo

Хаг: Одбрана генерала Ђорђевића започиње доказни поступак

ХАГ - У Хашком трибуналу сутра почиње доказни поступак одбране некадашњег начелника Ресора јавне безбједности МУП Србије генерала Властимира Ђорђевића, оптуженог за злочине над албанским цивилима на Косову у првој половини 1999. године.


Након једноипомјесечне паузе, сутра ће бити настављен главни претрес против бившег шефа Државне безбједности Србије Јовице Станишића и некадашњег команданта Јединице за специјалне операције Франка Симатовића-Френкија, које оптужница терети за злочине српских полицијских и паравојних снага у Хрватској и БиХ од 1991. до 1995. године.

Суђење је одложено половином октобра на захтјев Симатовићевих бранилаца, који су тражили додатно вријеме за упознавање са предметом, након што је његов ранији адвокат Зоран Јовановић љетос изненада умро у Београду.

У Трибуналу ће сутра бити настављено суђење хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженима за злочине над српским цивилима у току и послије операције "Олуја", љето 1995. године.

Суђење се наставља извођењем доказа Чермакове одбране.

Сутра ће бити настављено суђење бившим високим званичницима Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу, оптуженим за злочине над нехрватским становништвом у западној Херцеговини.

Одбрана генерала Петковића наставиће да изводи доказе.

Изношењем доказа оптужбе, следеће седмице биће настављено суђење некадашњем министру унутрашњих послова Републике Српске (РС) Мићи Станишићу и начелнику регионалне полиције у Бањалуци Стојану Жупљанину, оптуженим за "убиства, прогон, мучење и истребљење муслимана и Хрвата у БиХ од априла до децембра 1992. године".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog