Politika

Богдановић: На КиМ легитимни само представници изабрани на српским изборима

БЕОГРАД - Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да су на Косову легитимни само они представници који су изабрани на српским изборима.


Богдановић је рекао да неће бити сарадње с другим институцијама и Србима у њима, јер они не могу да представљају српску заједницу.

"Не можете с пет одсто бирача да будете релевантан представник српске заједнице, а да они који су добили 40 или 50 одсто у мају прошле године то не буду", констатовао је Богдановић.

На питање да ли ће нове српске институције бити релевантан фактор, он је рекао да то нису српске институције, већ албанске, јер су они, како је нагласио, на изборе изашли по законима и уставу такозване државе Косово.

"Без обзира на то колики је број у питању, то је показатељ да је одређени број Срба своје поверење дао некоме другом, а не легитимним представницима. Наравно, сада имамо другачију ситуацију, колики год да је број изашао на изборе, они су добили легитимитет, али немају и кредибилитет да представљају наш народ", рекао је Богдановић и додао да се мора учинити све да не дође до сукоба или покушаја гашења српских институција.

Он је рекао да је обавијестио Владу Србије о броју Срба који су изашли на локалне изборе на Косово и Метохију и манипулацијама које су се догодиле на тим изборима.

"Констатовали смо да морамо учинити све да не дође до подела у српској заједници, без обзира на то што је то био очигледан циљ некоме, посебно Приштини. Изјаве тзв. косовског премијера најбоље илуструју како се тренутна ситуација користи за изазивање подела у српској заједници", навео је Богдановић.

Он је нагласио да је политика Србије потпуно јасна и принципијелна.

"Ми смо променили политику уназад годину и по дана, нисмо више ригидни, конзервативни. Сада на прагматичан начин решавамо проблеме, у сарадњи с међународном заједницом и локалним Србима. Да омогућимо да ти људи опстану на својим вековним огњиштима", нагласио је Богдановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog