Politika

Брамерц спремио извјештај за четвртак

ХАГ - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц ће у четвртак, 3. децембра, Савјету безбједности УН представити нови полугодишњи извјештај о раду, у којем ће изложити и оцјену о сарадњи држава са његовом канцеларијом.


Брамерц је у протекла два мјесеца боравио у Сарајеву, Београду и Загребу, гдје је са званичницима разговарао о питањима сарадње и другим темама у вези са стратегијом окончања рада Трибунала.

Поједини медији објавили су да се у Брамерцовом извјештају не каже да је Србија постигла "пуну сарадњу", већ да је "задовољан сарадњом" уз изражено увјерење да ће она бити настављена и на крају резултирати хапшењем преостала Ратка Младића и Горана Хаџића, за којим трага Трибунал.

Од Брамерцове оцјене зависи став Холадније, која је једина од 27 чланица ЕУ која инсистира да буде остварена пуна сарадња Србије са Трибуналом прије него што дође до деблокаде Трговинског споразума који је Европска унија у мају прошле године потписала са Србијом

Холандски министар иностраних послова Максим Ферхаген изјавио је да ће, чак и ако Брамерцов извјештај буде позитиван, Холандија инсистирати да се настави притисак на Србију да ухапси и преда преосталу двојицу оптужених.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog