Svijet

Уругвај бира предсједника: Фаворит бивши герилац Мухика

МОНТЕВИДЕО - У Уругвају се данас одржава други круг предсједничких избора на којима највише шансе за побједу има бивши герилски борац Хозе Мухика, који је провео 14 година у затвору.


Хозе Мухика (74), који је водио оружану побуну против владе Уругваја током 1960-тих и 1970-тих, води према свим истраживањима јавног мњења у односу на свог ривала кандидата десног центра бившег предсједника Луиса Лакаље.

Побједа Мухике оставила би на власти коалицију Широки фронт за коју већина Уругвајаца каже да је извукла земљу из економске кризе и повећала економски раст у вријеме глобалне кризе.

Фармер и бивши министар пољопривреде Мухика обећао је да ће наставити да помаже инвестирање које је помогло привредном расту протеклих шест година.

Мухика је обећао да ће наставити са умјереном политиком актуелног предсједника Табаре Васкеза, првог социјалистичког лидера Уругваја, коме сада истиче мандат.

Током изборне кампање Мухика је рекао да ће се угледати на бразилског предсједника Луиса Лулу да Силву.

Мухика је некада био члан марксистичког герилског покрета Тупамарос, покрета који је желио да ослаби конзервативну владу Уругваја у вријеме 60-тих и 70-тих година кроз пљачке, политичке отмице и бомбашке нападе.

Он је рекао да је током своје герилске прошлости шест пута погођен ватреним оружјем и да су га снаге безбједности држале једно вријеме у бунару као у самици.

У периоду од 1973. до 1985. године у вријеме војне диктатуре највећи дио времена провео је у затвору и у самицама.

Тупамарос је касније расформиран у политичку партију и придружио се социјалистима и другим љевичарским партијама у Широку коалицију, која је дошла на власт 2005. године, када је скоро цијела Јужна Америка "прешла на љевицу".

Мухика је веома популаран међу сиромашнима и припадницима радничке класе, а критичари га осуђују због превише отвореног начина изражавања.

Он је најавио да ће Данило Астори, бивши министар економије, бити задужен за економску политику. Астори је добио похвале Вол стрита за своје управљање привредом , која се базира на пољопривреди, која је и историјски најстабилнија у земљама Јужне Америке.

Лакаље, 68-годишњи адвокат из Националне партије, који је био на власти од 1990. до 1995. године, најавио је да неће мијењати економску политику и обећао борбу против криминала, смањење пореза на приход, као и смањење владиног апарата.

Лакаље је поставио питање милитантне прошлости Мухике рекавши да би он био радикалнији лидер него што је приказао себе током кампање.

У првом кругу предсједничких избора 25. опктобра Мухика је освојио 48 одсто гласова, а Лакаље 29 одсто.

Побједник у данашњем другом кругу, који многи виде као референдум економског успјеха љевичарске коалиције, преузима дужност 1. марта и имаће петогодишњи мандат.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog