Politika

Тихић: Пословник и изборни закон су неуставни

САРАЈЕВО - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сулејман Тихић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за оцјену сагласности Изборног закона и Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ са Уставом БиХ, саопштено је из СДА, чији је Тихић лидер.


Тихић у захтјеву наводи да се због, како тврди, неуставних одредби Изборног закона БиХ - члан 9.1. став 2 и 3, у садашњој структури Представничког дома парламента БиХ није испоштован уставни принцип о пропорционалној заступљеност сва три конститутивна народа и осталих грађана БиХ према попису становништва из 1991. године.

Он тврди да се због садашњег етничког састава Представничког дома парламента БиХ ентитетско гласање, прописано Уставом БиХ и чланом 79. Пословника Представничког дома парламента БиХ, претворило у етничко, јер о њему, како наводи, ексклузивно одлучују представници народа који имају већину у једном или другом ентитету.

Тихић подсјећа да је у Представничком дому парламента БиХ, који има 42 посланика, од којих 14 из РС, а 28 из ФБиХ, етнички састав сљедећи - 22 Бошњака, од којих је 20 из ФБиХ, а само два из РС, 13 Срба, и то 12 са подручја РС, а само један са подручја ФБиХ, седам Хрвата из ФБиХ, а нема ниједнога из РС, као ни једног представника националних мањина, одосно осталих грађана БиХ.

Он тражи да Уставни суд БиХ донесе одлуку којом ће бити утврђено да члан 9.1. став 2 и 3 Изборног закона БиХ и члан 79. Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нису у сагласности са Уставом БиХ и да Парламентарној скупштини БиХ наложи да спорне одребе усклади са Уставом БиХ.

У саопштењу СДА се наводи да је "циљ ове иницијативе да се у законодавним институцијама БиХ и начину одлучивања у њима осигура поштивање уставне одредбе о равноправности конститутивних народа и грађана БиХ на цијелој територији".

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog