Politika

Јањић: Мишљење МСП ће свако тумачити како му одговара

БЕОГРАД - Директор Форума за етничке односе Душан Јањић оцијенио је данас да ће мишљење Међународног суда правде у Хагу о једнострано проглашеној независности Косова свака страна тумачити као своју побједу.


"У суштини наставиће се борба Америке и Косова за што већи број земаља који ће признати директно билатерално Косово, па онда ставити пред свршен чин Генералну скупштину", рекао је Јањић, поводом предстојећег процеса пред Међународним судом правде о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Подсјетивши да јавна расправа почиње 1. децембра, Јањић је рекао да не треба очекивати да ће се мишљење Суда појавити прије прољећа идуће године и додао да је мишљење суда необавезујуће, које се упућује Савјету безбједности УН, а који мишљење треба да прослиједи Генералној скупштини УН.

Јањић је истакао да није искључено да би Савјет безбједности УН, на основу тог мишљења, могао да пружи неке препоруке, али је оцијенио да од Међународног суда правде не треба очекивати рјешење, него само изношење стручних аргумената, који су били представљени током расправе.

Пред Међународним судом правде у Хагу уторак, 1. децембра почиње расправа о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије.

О легалности сецесије јужне покрајине Србије Суд ће вијећати на основу одлуке Генералне скупштине УН, која је већином гласова у октобру прошле године прихватила иницијативу Србије да се суд у Хагу изјасни о том питању.

Будући да је ријеч о савјетодавном случају, свака од 30 држава пријављених за дискусију одредиће свог представника који ће, један по један, излагати аргументе.

Мишљење суда требало би да буде јавно саопштено средином наредне године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog