Svijet

Бин Ладен био на дохват руке

ВАШИНГТОН - Вођа мреже Ал каида Осама бин Ладен био је на дохват руке америчким снагама у Авганистану крајем 2001. године, наводи се у извјештају Сената, преноси мрежа Би-Би-Си.


У извјештају Комисије за спољне односе Сената наводи се да су тада одбачени амерички захтјеви за војним појачањем у Авганистану што је омогућило лидеру Ал каиде да "несметано одшета" у пакистанску племенску област.

Неуспјех да се ухапси или убије Бин Ладен имао је далекосежне посљедице и поставио је темеље за пораст насиља талибана и јачања њиховог покрета, наводи се у извјештају.

Извјештај, који се појавио у вријеме када амерички предсједник Барак Обама мора да донесе одлуку о слању додатног броја војника у Авганистан, веома је критичан према званичницима администрације бившег предсједника Џорџа Буша и тадашњих војних команданата.

"Док се огромна војна моћ САД држала по страни амерички команданти ослонили су се искључиво на нападе из ваздуха и необучену авганистанску милицију као средства гоњења Бин Ладена у планинском региону, испресијецаном пећинама и тунелима познатим као Тора Бора", наводи се извјештају.

У извјештају се прецизира да је 16. децембра 2001. године, два дана након што је написао тестамент, Бин Ладен са својом пратњом и тјелохранитељима несметано напустио Тора Бору и нестао у пакистанским племенским областима гдје се највјероватније и данас крије.

"Неуспјех да се обави посао поставио је темеље за данашњи снажан герилски покрет у Авганистану који пријети да своје активности пребаци у сусједни Пакистан", наводи се у извјештају и уједно признаје да уклањање Бин Ладена не би ослободило свијет од пријетње екстремиста.

Међутим, одлуке које су Бин Ладену отвориле врата да побјегне у Пакистан омогућиле су му да постане симбол који и даље привлачи велике количине новца и инспирише фанатике широм свијета, наводи се у извјештају.

Комисија одбацује тврдње званичника Бушове администрације у то вријеме да су обавјештајни подаци о локацији Бин Ладена били непоуздани.

"Прегледом постојеће литературе, владиних записника, забиљежака и интервјуа са неким актерима отклања се свака сумња и сасвим је јасно да је Осама бин Ладен био на дохват руке у Тора Бори", закључује се у извјештају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog