Svijet

Швaјцарци гласали против минарета

ЖЕНЕВА - Више од 59 одсто Швајцараца гласало је за забрану изградње минарета на тлу Швајцарске, први су званични резултати данашњег референдума.


Резултати референдума довешће до промјене члана швајцарског устава који се односи на односе државе и религије.

Забрана градње минарета биће у уставу представљена као мјера намијењена одржавању мира између чланова различитих вјерских заједница.

Иницијатива популистичке Народне странке да се забрани иградња минарета у овој земљи подржана је углавном у њемачком дијелу земље, док је француски дио био против, оцјена је швајцарских медија.

Резултати референдума, преносе медији, супротни су претходном истраживању јавног мњења.

У Швајцарској живи око 350 000 муслимана, што је пет одсто мање од укупног броја становништва и њих 60 одсто је углавном са Балкана, док је 20 одсто из Турске, а постоје четири минарета.

Иницијатори идеје о забрани изградње минарета наводе да су они симбол доминације ислама, да је потребно дати сигнал за ограничење ширења муслиманске религије и да џамијама нису потребни минарети.

Присталице забране тврде да ће дозвола градње минарета представљати раст једне идеологије и правног система, шеријатског закона, који су у нескладу са швајцарском демократијом.

Ислам је у Швајцарској, након хришћанства, најраширенија религија, али и даље остаје релативно скривена.

Постоје незваничне муслиманске собе за молитву, а планирање изградње нових минарета скоро увијек је одбијано.

Швајцарска Влада страхује да ће забрана градње минарета изазвати нереде у муслиманској заједници и нанијети штету односима Швајцарске са исламским земљама

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog