Svijet

Блер демантовао наводе истраге о рату у Ираку

ВАШИНГТОН - Бивши британски премијер Тони Блер демантовао је данас писање медија да је прије почетка рата у Ираку обавијештен да би збацивање Садама Хусеина са власти било у супротности са међународним правом.


Блер је демантовао да је главни правни савјетник у његовој влади Питер Голдсмит био приморан да ћути након што је покушао да га одврати од рата у Ираку.

Он је у изјави са Си-Ен-Ен рекао да ће истрага комисије о британском ангажовању у Ираку омогућити свима да изнесу своје виђење ситуације.

Према писању листа "Мејл он сандеј", Голсмит је осам мјесеци прије почетка инвазије на Ирак упутио писму Блеру у коме је навео да се рат у не може оправдати једноставним аргументима "промјене режима", али да британски премијер то није узео у обзир.

Голдсмит је написао ово писмо након састанка Блеровог кабинета 23. јула 2002. године, на којем су министри тајно информисани да су Лондон и Вашингтон одлучни да "промијене режим" у Ираку, пише лист.

"Мада прописи УН омогућавају војну интервенцију на основу легитимине одбране, они се не могу провести у случају Ирака јер Велика Британија није била угрожена Садамом Хусеином", написао је тада Голдсмит.

Један Голдсмитов пријатељ, који је желио остати анониман, изјавио је да је Блер побјеснио примивши писмо, те додао да је круг најближих сарадника британског премијера изложио Голдсмита таквим притисцима да су му пријетили и оставком.

Лист пише да је Голдсмит неколико дана прије избијања рата у Ираку у марту 2003. године у кратком експозеу поднио правне аргументе сукоба.

Према овом листу, истражна комисија о британском ангажовању у Ираку, која је почела с радом крајем новембра, посједује ово писмо.

Истражна комисија, којом предсједава сер Џон Чилкот, изнијеће до фебруара 2010. године у јавност сва саслушања и објавиће свој извјештај до краја наредне године.

Голдсмит и Блер треба да буду саслушани почетком идуће године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog