Politika

Eвропски званичници оптимисти у вези Прелазног споразума са Србијом

БЕОГРАД - Министар иностраних послова Луксембурга Жан Аселборн изјавио је да је послије укидања виза оптимиста у вези са скорашњом деблокадом споразума ЕУ са Србијом и изразио очекивање да ће Београд поднијети кандидатуру за чланство у Унији до краја ове године.


"Влада Србије остварила је огроман напредак на путу европских интеграција, а то потврђују и реформе које су проведене како би била остварена визна либерализација", изјавио је Аселборн.

Он сматра да је могуће да ће питање одмрзавања Прелазног трговинског споразума бити разматрано у децембру, јер је велика већина земаља ЕУ свјесна да је ово питање важно за Србију, нарочито у вријеме економске кризе.

Нови комесар за унутрашње послове ЕУ Цецилија Малмстрем изјавила је да је циљ Шведске да питање Прелазног споразума буде ријешено током шведског предсједавања Унијом и додала да су у "сталном контакту са Холандијом, која не дозвољава деблокаду Трговинског споразума".

Што се тиче подношења кандидатуре за чланство у ЕУ и прије него што Прелазни трговински споразум буде одмрзнут, она сматра да је "прерано говорити о томе".

Министар иностраних послова Финске Александар Стуб изразио је наду да ће Прелазни споразум коначно бити деблокиран.

"Снажно подржавам Србију да што пре добије Споразум о стабилизацији и придруживању с ЕУ. Такође, потпуно подржавамо визну либерализацију, као и цијели процес прикључења Србије ЕУ", рекао је Стуб, додавши да када је ријеч о подношењу кандидатуре, треба ићи "корак по корак".

Нови комесар ЕУ за међународну срадњу Румјана Желева каже да Бугарска константно подржава европску перспективу сусједних земаља.

Она је изјавила да "за сваку земљу кандидата постоје критеријуми које је неопходно испунити", и додала да је за ове државе важно да буде добро припремљена, не само због ЕУ, већ и због својих грађана, иначе то може створити проблеме послије приступа.

Посланик Европског парламента и предсједник радне групе за Балкан Ханес Свобода рекао је да је укидање виза важан корак на путу европских интеграција Србије, који је приближава ЕУ, али да треба урадити још доста тога.

"Не вјерујем да ће регион западног Балкана у ЕУ ући 2014. године, како се спекулише. Има још много проблема, отпора и противљења у неким земљама ЕУ. Али, надам се да би током сљедећих десет година све земље Балкана могле да буду дио ЕУ", рекао је Свобода.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog