Politika

Kaко ће одлучивати БиХ у Савјету безбједности?

БАЊА ЛУКА - Амбасадор БиХ при УН Иван Барбалић биће вођа тима који ће од 1. јануара представљати БиХ у Савјету безбједности УН, док ће Предсједништво БиХ одлучивати о званичним ставовима.


Многи постављају питање колико ће БиХ заиста бити аутономна у доношењу одлука, с обзиром да у њој главну ријеч води ОХР под палицом Валентина Инцка.

Бивши секретар Мисије БиХ у УН Дарко Трифуновић рекао је да БиХ у оваквој ситуацији не може самостално одлучивати у свјетској организацији, посебно због присуства ОХР-а и зато што је спољна политика "подређена Харису Силајџићу (члану Предсједништва БиХ) и министру иностраних послова Свену Алкалају, коме ће одговарати све дипломате, па и оне из Савјета безбједности".

"Перспектива БиХ у очима Хариса Силајџића нису евроатлантске него блискоисточне интеграције и у том контексту могу се очекивати проблеми у Предсједништву БиХ које одлучује о спољној политици", навео је Трифуновић.

Силајџићев савјетник Дамир Арнаут тврди да неће бити никаквих проблема приликом гласања у Савјету безбједности УН, јер БиХ суверено влада својом спољном политиком, као и да ОХР за својих 14 година постојања није донио ниједну одлуку која се тиче спољне политике.

Професор Факултета политичких наука из Загреба Влатко Цвртила навео је да се може расправљати о томе да ли би државе које на својој територији имају међународну мисију уопште требале бити чланице Савјета безбједности, истовремено наводећи праксу тог тијела УН да се све државе посматрају једнако, без обзира на њихове унутрашње проблеме.

Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ мора постићи компромис приликом наступа БиХ у Савјету безбједности, јер би у супротном посљедице могле бити несагледиве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog