Politika

Мостар: Промјена начина избора градоначелника ?

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко донијеће ове седмице одлуку да се градоначелник Мостара бира као кандидат са већим бројем гласова, а не као до сада натполовичном већином у парламенту, потврдио је предсједник Градског одбора СДА Зијад Хаџиомеровић.


Он је додао да би доношење одлуке о простој већини дало подједнаке шансе кандидату СДА за градоначелника Мостара Суаду Хасандедићу и ХДЗ БиХ Љуби Бешлићу.

Говорећи о могућој одлуци високог представника да ће градоначелник на сљедећим изборима бити биран директно, Хаџиомеровић је рекао да би тиме биле испуњене жеље ХДЗ-а.

Према његовим ријечима, директним избором градоначелника било би награђено то што је Мостар у рату на "фашистички и најмонструознији начин претворен у хрватски град".

Мостар ни 13 мјесеци након локалних избора нема градоначелника, а није усвојен буџет за ову годину. Одлука о привременом финансирању истекла је 30. септембра.

Инцко је 30.октобра донио одлуку којом налаже Градском вијећу да у року од 30 дана изабере градоначелника Мостара тајним гласањем, а како се то није догодило, на задњој сједници најавио је да ће "ствар преузети у своје руке".

Суштина проблема је што ХДЗ и СДА не могу да се договоре око тога коме ће припасти мјесто градоначелника. СДА има највише мандата у Градском вијећу (11 од 35), а уз то се позива и на споразум те двије странке из 2004. године, према којем је СДА тада подржала ХДЗ-овог кандидата, а требало је да ХДЗ 2008. године подржи кандидата СДА.

Међутим, у ХДЗ-у кажу да тај споразум у бројним другим сегментима није испоштован и да је за њих он неважећи, а тврде и да је Мостар једини већи град у БиХ са хрватском већином, те да би Хрват требало да буде градоначелник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog